Ännu effektivare bak

Nu börjar våren äntligen komma och man kan spendera mycket mera tid utomhus. Då blir det mindre tid över för inomhusbestyr som bak och annat. Jag funderade därför på hur jag kan baka på ett mera effektivt sätt. Surdegsbrödet som jäser i kylen över natten är det...

Sjätte veckan: En liten summering

Lördag morgon, strålande sol, fortfarande lite kallt, men våren är definitivt på väg. Att det snöade i måndags är redan bortglömt. Lite frukost och sedan ut i solen. Härligt! Först en liten summering av veckan som gått. Det har inte hänt något revolutionerande, men...

Mat för ett bättre klimat

Fredag och vi kan njuta av lite helgledighet. Här är vi mätta och belåtna efter kvällens pasta frutti di mare. En avrundning med gott ekologiskt vin och lite god getost inhandlad i butiken Tant Gurka bakom järnvägsstationen i Lund satt inte helt fel. I kylen står två...

Fina fisken?

Resultatet av ett alltför intensivt fiske under många år är att vissa arter, som t.ex. torsk, nu är utrotningshotade. Enligt FNs mat- och jordbruksorganisation FAO är 3/4 av fiskebestånden antingen utfiskade, överfiskade eller fiskade till sin biologiska maxgräns. En...

Alla vi som är på fel plats

Nu för tiden är det få av oss som jobbar precis där vi bor. Vi är på fel plats helt enkelt och måste transportera oss på olika sätt. Många av oss gör det i bil, påfallande många en och en. Jag har själv gjort det i åratal. Men ofta finns det alternativ och med...

Varför äta tomater på vintern?

För oss är det numera självklart att kunna äta alla typer av livsmedel året runt. Tomater och jordgubbar i februari är den mest naturliga sak i världen. Särskilt dyrt är det inte heller för oss konsumenter, men det har kanske ett annat pris. Ett avsnitt i boken...

Kålpudding – bra vintermat

Att vi bör äta mindre kött av både miljö- och hälsoskäl verkar rimligt. Jag är inte beredd att bli vegetarian, men tycker att det är helt ok att dra ner på mängden kött. Idag är den enda dagen denna vecka som vi äter rött kött, kålpudding står på menyn. Vem orkar stå...

Vegetarisk söndagslunch

När det är dags för familjelunch eller middag så blir det vegetarisk mat tack vare familjens två vegetarianer. Idag stod det kikärtsbiffar fyllda med oliver och fetaost på menyn. Kompletterat med ris, rostade rotfrukter och en sallad med apelsin, fänkål och oliver så...

Sjätte veckans matsedel och inköp

Frågan är nu om det gick att följa upp förra lördagens rekordekologiska inköpsrunda. Låt oss se ... I planerna för den här veckan ingick att göra en matsedel med en bra fördelning av kött, fisk och vegetariskt och dessutom så mycket som möjligt välja lokalproducerade...

Vintersallad

Fantasin är inte alltid på topp när det gäller grönsakerna till middagen. Det blir lätt att jag bara slänger ihop en sallad. Vintertid är det inte det mest klimatsmarta valet att köpa växthusodlade, importerade grönsaker. Vad kan man då göra istället? Jag har dammat...