Nu för tiden är det få av oss som jobbar precis där vi bor. Vi är på fel plats helt enkelt och måste transportera oss på olika sätt. Många av oss gör det i bil, påfallande många en och en. Jag har själv gjort det i åratal. Men ofta finns det alternativ och med stigande besinpriser är det kanske fler och fler som börjar fundera på dem.

En större prioritering av kollektivtrafiken hade inte varit fel. Själv är jag lyckligt lottad som kan transportera mig på ett väldigt smidigt sätt utan byten. Men blir det för omständligt med många byten och långa väntetider så är det förståeligt att bilen blir det bekväma valet av transportmedel.

Ett alternativ kan vara att ibland låta bli att förflytta sig. För en del av oss är de huvudsakliga arbetsverktygen en dator och en telefon. Då finns en flexibilitet att arbeta på olika ställen också. Själv försöker jag att lägga någon arbetsdag i månaden hemma. När jag åkte bil till jobbet var besparingen för miljön och min egen plånbok uppenbar. Sedan jag började åka buss är den inte lika stor, med jag sparar å andra sidan en hel del tid. Att alltid arbeta på distans innebär många utmaningar. Trots alla tekniska kommunikationslösningar, telefon, email, chatt, videokonferenser så går det inte alltid att ersätta det personliga mötet ansikte mot ansikte.

Kanonbeslut

Det är glädjande att se satsningen som görs i Malmö på cykeltrafiken med ytterligare utbyggnad av cykelvägarna. På så sätt räknar man med att kunna öka andelen cykelresor till 30% år 2018. Ett grönare Malmö är alltså på gång!
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1610536/Cykelsatsning-for-hundratals-miljoner.html

 

Kalkonbeslut

Tyvärr beslutade man i Regionfullmäktige att höja priset på Sommarkortet. Synd att man inte kan uppmuntra kollektivt resande mera. Det hade vi alla vunnit på.
http://www.sydsvenskan.se/skane/article1611586/Priset-pa-sommarkortet-hojs.html