Resultatet av ett alltför intensivt fiske under många år är att vissa arter, som t.ex. torsk, nu är utrotningshotade. Enligt FNs mat- och jordbruksorganisation FAO är 3/4 av fiskebestånden antingen utfiskade, överfiskade eller fiskade till sin biologiska maxgräns. En lösning som man sett på problemet med brist på vild fisk är att i större utsträckning börja odla fisk och på så sätt låta världshaven återhämta sig. Det kan ju låta som en bra lösning förutsatt att fiskodlingarna fungerar på ett bra och miljövänligt sätt. Hur är det då med det?

Ingen har väl undgått att höra talas om den riktigt miljövidriga odlingen av tigerräkor. Är det något konkret bra miljöval vi alla kan göra så är det att avstå från dessa. En annan fisk som hamnat på tapeten är pangasius. Denna fisk odlas främst i Vietnam i dammar längs Mekongfloden och har lanserats som ett bra alternativ just till torsk. Tanken är att den ska födas upp på bara vegetabiliskt foder och inte på fiskmjöl från vilt fångad fisk. Ett miljövänligt val alltså?

Nja, det visar sig att fisken oftast  föds upp på foder som även innehåller fiskmjöl baserat på vildfångad fisk. För att föda upp 1 kg pangasius behövs det motsvarande 1.2 kg vild fisk för att producera fiskmjöl till fodret. Det känns ju inte som en riktigt vettig ekvation. Dessutom producerar dessa odlingar stora mängder fosfor och kväve genom fiskarnas avföring och detta släpps i många fall rakt ut utan rening i Mekongfloden. Den täta packningen av fisk i dammarna medför också olika sjukdomar som måste behandlas med antibiotika. Blir man sugen på fisk?

När jag senast skulle köpa fisk till en fisksoppa tittade jag på påsen med frysta fisktärningar från Findus som jag brukar vara lat och köpa. Mycket riktigt innehöll den pangasius. Jag valde lax och räkor istället. Generellt tycker jag att det är svårare att göra bra miljöval när det gäller fisk. När det gäller kött är ju faktiskt vilt ett alldeles utmärkt alternativ. Vad man kan göra är förstås att aktivt välja Krav-märkta produkter. Eller fiska själv … Tyvärr är det numera dåligt med fisk runt Skånes kust. Förr om åren åkte maken och sönerna ut ibland under vintern för att fiska torsk. Då kunde man fånga torsk på 25-30 meters djup. Idag finns det enligt artikeln i Sydsvenskan ingen fisk på grundare vatten än 40-50 meter. Tråkig läsning!

http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1612017/Ingen-matfisk-vid-Skanes-kuster.html

Fakta om pangasius är hämtade ur boken ”Matens pris” som jag kan rekommendera varmt. Jag har lärt mig massor!