Efter fyra år som surdegsbagare och en med tiden ökande förståelse för surdegens magi är det svårt att inte fascineras av olika sorters mjöl, deras olika egenskaper och hur de påverkar slutresultatet. Jag blir helt enkelt hög på det vita pulvret!

Jämfört med sonen som köpt en liten kvarn för att mala sitt eget mjöl så är jag bara förstås bara lite nördig. Men jag tittar alltid efter mjöl, särskilt när jag är i nya affärer eller reser till andra platser. I somras köpte jag med mig 30 kg mjöl när vi körde förbi Saltå Kvarn i Järna. Och 5 kg mjöl från Warbro Kvarn blev resultatet av ett besök på Green Rabbit i Stockholm. Dessa 35 kg mjöl räckte ett tag, men nu är det bara lite siktad dinkel och pyttelite råg kvar av den bunkringen.

Lite andra mjölsorter har jag också köpt. I vintras delade jag och sonen på en leverans på 35 kg mjöl från Wästgötarna. Jag har handlat mjöl på Brödlabbet, både råg från deras egna Källunda gård och mjöl från Grupe Meyer. En påse fullkornsdinkel från Skaertoft blev en trevlig souvenir från en utflykt till Köpenhamn. En påse fullkornsdinkel från Limabacka som jag hittade på favoritbageriet står fortfarande och väntar på att hamna i ett bak. Ibland föräras jag också med en mjölpåse. Maken fick en kasse med mjöl från Berte Qvarn i julklapp av en affärsbekant, och den tar jag förstås med glädje hand om.

Är det då skillnad på mjöl och mjöl? Kan man inte lika gärna baka på konventionellt mjöl för 5 kr per kilo istället för att köpa udda mjölsorter från små kvarnar med priser upp mot 30 kr per kilo? Som ofta så får man vad man betalar för. Högsta prioritet för mig är att köpa ett mjöl som är ekologiskt och tillsatsfritt. Ovan nämnda mjölsorter uppfyller detta. Vilka egenskaper och smaker de olika mjölsorterna får är sedan en hel vetenskap beroende på spannmålstyp, var och hur odlingen sker, hur det mals etc, etc.

Jag som inte är professionell bagare kan tycka att vissa mjölsorter ger fantastiskt gott bröd men att de är mer krävande att baka med. Olika mjölsorter är olika starka och kan ta upp olika mycket vatten. Lösa degar ger ofta ett godare bröd, men kan istället vara tuffa att hantera på bakbordet. Saltå Kvarn rynkar vissa av proffsen på näsan åt, men jag trivs med deras mjölsorter. De är lätta att baka med och ger goda bröd också. Visst har bröden bakade med Grupe Meyer eller Wästgötarna blivit ännu lite godare, men degarna har istället varit desto kämpigare att hantera.

Men ska jag välja ut mitt absoluta favoritmjöl så blir det Warbro Kvarns dinkelvirvelmjöl. Det är ett fullkornsmjöl som mals så att det i princip blir lika fint som ett siktat mjöl och lika lätt att baka med. En fantastiskt god smak blir det på brödet också. Fortfarande återstår MÅNGA intressanta mjölsorter att prova. Och kanske dyker det upp nya favoriter!

SaltaKvarn Mjolbrist
35 kg mjöl tog slut under hösten

 

SonenskvarnMalning
Häftigt att ha egen kvarn. Men jag är inte där ännu …

 

Skaertoft
Souvenir från Danmark

 

Limabacka
Inte testat Limabackamjölet ännu

 

Kallundagard
Källunda gårds råg gjorde sig bra i julbrödet

 

BerteQvarn
Julklappen ska snart bakas upp

 

Virvelmjol VirvelmjolsbrodVirvelmjolbrod

Fin deg gjord på favoritmjölet, virvelmjöl från Warbro Kvarn ger fina bröd. 100% fullkornsdinkel som uppför sig som ett siktat mjöl.