I jakten på laktosfria produkter testar vi olika varianter av grädde och yoghurt. Havregrädden har blivit fullt accepterad, så den kommer nog bli standard här hemma. Yoghurt är knepigare. Den yoghurt jag allra helst köper är den ekologiska turkiska. Jag vet ingen godare. Att köpa den konventionella laktosfria är inte ett alternativ. Då köper jag hellre en produkt baserad på vegetabilier. Ur ett miljöperspektiv känns det mycket bättre att välja en konventionell vegetabilisk produkt än en konventionell animalisk.

Vi har testat både soygurt och havregurt (vilket namn förresten …).  Soyaprodukter har jag generellt lite svårt för, tycker att de smakar lite kvalmigt. Dessutom kan man fundera över vad det är för typ av soja som används, är den genmanipulerad. Nej det får nog bli havregurten. Det tar lite tid att vänja sig vid den lite sötaktiga havresmaken. Jag testade att göra yoghurtglass på den och det funkade helt ok. Med fördel kan man dra ner på sockret eftersom havregurten inte är lika syrlig i smaken.

Vilken gurt gillar du?