x 10 är den ungefärliga avkastningen på vitlökarna jag satte i november. Då köpte jag tre fina vitlökar på Tirups Örtagård för utplantering. Drygt 30 klyftor planterades i en pallkrage och sedan gjorde jag absolut ingenting förrän nu i mitten på juli när det var skördedags. Och då skördade jag drygt 30 fina vitlökar. Precis lagom jobbigt att odla vitlök alltså!

Det knepiga med vitlöksodlingen är möjligen att göra snygga flätor. Maken lyckades bäst med sin inbakade fläta (han fick lite övning redan förra året). Jag tröttnade däremot snabbt och började fuska och flätade lökarna tre och tre först. Det funkar, men dock inga stilpoäng…

Lite kul var det att det blivit en del luftlökar, något jag inte sett förut på vitlök. Dessa är lite mildare i smaken och passar utmärkt råa i sallad. För övrigt kan man även använda vitlöksblasten medan den är grön och fin på samma sätt.

Nu är all vitlök flätad och upphängd i matkällaren. Den kommer att räcka ett bra tag!

 

Årets vitlök
Behöver inte handla vitlök på ett tag

 

Fläta
Snyggaste flätan

 

Luftlökar
Vitlök med luftlökar