Nej, jag avser inte helstekt vildsvin som man sätter i sig minst ett per person så som Asterix och Obelix och andra galler gör. Vår söndagsmiddag bestod denna helg av vildsvinsstek serverad med tillbehör som var hemmaodlade eller plockade i skogen, med undantag för den djupfrysta ekologiska broccolin. Oftast samlar vi hela familjen på söndagar och äter vegetariskt, men just denna helg var ena sonen + flickvän bortresta och jag kände mig sugen på en riktigt gammaldags söndagsmiddag, d.v.s. kött, sås och potatis. För att göra maten så klimatsmart som möjligt föll valet på vildsvin som vi blivit mer och mer förtjusta i. Numera köper vi nästan uteslutande vildsvinsfärs och vildsvinsstek kommer definitivt att hamna på vårt bord igen. Maken lagade till steken efter ett recept jag hittade på nätet. Och gott blev det!

1 st vildsvinsstek à 1 ½ kg
salt
peppar
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 st citron, urpressad saft

Sås:

2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2.5 dl kalvbuljong
stekskyn
salt
peppar

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och smörstek det runtom i en het stekpanna.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung och saften från halva citronen. Sätt in i ugnen och stek i 1 timme.
  3. Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, det tar mellan 15 och 45 minuter.
  4. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
  5. Gör såsen: Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från foliepaket och ugnsformen. Häll också i kalvbuljong. Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  6. Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé och kokt potatis.

Vildsvin och kantareller från skogen och potatis och tomater från trädgården