För de som vill äta klimatsmart gör det större nytta att äta mindre kött än att välja närproducerat enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet. En genomsnittlig matkasse innehållande både grönsaker och kött skapar dubbelt så stora koldioxidutsläpp som en helt vegetarisk kasse. Om man sedan använder bilen när man handlar sin mat är också intressant ur ett utsläppsperspektiv.

Vi försöker dra vårt strå till stacken i vår familj. Vi handlar så sällan som möjligt och förhållandevis små mängder kött, men av hög kvalitet. Sedan köper vi absolut närproducerat om det finns varor som för övrigt är likvärdiga. Visst gör det nytta att minimera transporterna. Jag kan fortfarande inte förmå mig att köpa fransk yoghurt i Sverige. Att ha lite egna odlingar under sommarhalvåret känns också riktigt klimatsmart, bortsett från att det smakar extra gott med egen skörd.

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/miljo/liten-klimateffekt-av-narodlat/