Gulaschsoppa är en mycket uppskattad rätt i vår familj. Utmaningen är numera att göra god vegetarisk gulasch eftersom några familjemedlemmar är vegatarianer. Jag testade i våras att göra en gulasch på Quorn, och den smakade rent ut sagt för djäkligt. Det kommer vi aldrig göra om. Jag känner verkligen mindre och mindre för att använda ”fejk-kött”. Den här helt vegetariska gulaschen som vi testade är däremot inte dum alls. Sonen undrade dock hur man skulle kunna få den ännu mustigare. Svaret är enkelt: ”Ha i kött!” 😉
Lika mustig som en köttgulasch blir den förstås inte, men god är den och förvånansvärt nära originalsmaken. Och den går dessutom betydligt fortare att laga till.

Vegetarisk gulaschsoppa (12 port)

12 potatisar
6 gula lökar
6 vitlöksklyftor
6 paprikor i olika färger
olivolja
1 1/2 dl tomatpuré
3 tsk kummin
3 tsk chilipeppar
2 1/2 liter grönsaksbuljong

hackad persilja och turkisk yoghurt till serveringen

  1. Skala potatis. Dela i halvor och skiva i små bitar.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Kärna ur paprikan och skär i små bitar.
  4. Fräs alla grönsaker i olivolja i en stor kastrull.
  5. Rör i tomatpuré och kryddor. Häll på buljong och låt soppan koka i ca 15 min.
  6. Vispa med en ballongvisp, eller använd en potatisstöt, så att soppan blir lite sönderdelad. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera soppan med yoghurt och persilja.

Ät och njut!