Att handla är inte kul! Det är min grundinställning! Det är tråkigt, dyrt och tar en massa tid. Allra värst är att handla efter jobbet när jag är trött och blodsockerhalten börjar närma sig miniminivån. Att då dessutom ha någon sorts fantasi och komma på någon god och nyttig middagsmat är inte så sannolikt. Risken är istället stor att det bara slinker ner en massa onyttigheter i vagnen.

Eftersom jag inte gillar att handla gör jag det så sällan som möjligt. Vi har just nu ett ganska bra system för att planera veckomatsedeln, lördag-fredag.  Men så har det som sagt inte alltid fungerat. I vissa perioder finns inte orken att planera och livet blir helt enkelt lite rörigt och ostrukturerat.

Nu sitter det en matönskelista på kylskåpet. När som helst någon kommer på en god maträtt så skrivs den upp på önskelistan. När vi sedan planerar veckomatsedeln finns det helt plötsligt en massa alternativ att välja bland. Risken blir nu klart mindre att vi äter samma maträtter hela tiden. Det blir ju lätt så när fantasin tryter.

Vad står det då på vår önskelista just nu? Här är ett axplock:
biff stroganoff, tomatsoppa, fisksoppa, våfflor, pannbiff, rotmos, kålpudding, kalops, gulaschsoppa, dumplings

Några nyligen avbockade rätter är:
stekt fläsk med löksås, fiskgratäng, kokt höns med currysås, kotletter med dijonsås

Ett alternativ till att göra en veckomatsedel och veckohandla är att låta andra göra jobbet. Det finns ju ett antal leverantörer av matkassar och recept numera. Har inte testat själv men har hört flera bekanta som är nöjda.

Vår veckomatsedel är sedan inte på något vis helig. Ibland stuvar vi om, stryker eller lägger till under veckan. En familj på 4+2 personer (4 hemmavarande + son och flickvän som kommer ibland) behöver flexibilitet. Ibland är vi 2 vid middagsbordet, ibland är vi 7. Kotletter är därför inte ett så smart val, grytor är bättre! Det behövs alltid lite marginaler som antingen går åt eller blir till ett mål till.

Någon gång i veckan behöver vi också ofta komplettera lite. Har en tendens att glömma saker … och vissa varor verkar extra populära bland skåpråttorna!

Nu har det faktiskt blivit lite roligare att handla. Är inte lika grinig längre!