Eftersom jag inte skriver så mycket om bröd kan det verka som att jag inte bakar så mycket längre. Bakar gör jag absolut, men det blir lite mer åt gången istället och mindre ofta. När man ändå ska baka kan man ju lika gärna göra det ordentligt. Eftersom jag stod för fredagsfikan förra veckan så fanns det därefter inte så mycket bullar kvar i frysen. Läge att göra en ny laddning kanelbullar alltså. Så jag tog det sista av vildjästen och gjorde dubbel sats surdeg och använde hälften till kanelbullarna och andra hälften till levainbröd. Allt enligt Martin Johanssons recept.

Baket tog den här gången ovanligt lång tid. Inte för att jag bakade så mycket på en gång utan för att jäsningen tog tid. Det är enormt stor skillnad på att jäsa deg i ett kök där temperaturen är 20 grader istället för 24 grader. Det som normalt tar 4 timmar tar helt plötsligt 7 timmar. Jag gav upp till slut och satte på ugnen för att få lite varmare. Då tog jäsningen äntligen fart. Det är i sig inget problem att  jäsningen tar längre tid, bara man är beredd på det i planeringen. Vinterbak tar helt enkelt längre tid än sommarbak. Kanske bidrog också den långa jästiden att bullarna blev extra goda. Eller så är det bara inbillning …

Ny laddning kanelbullar

 

 

 

Gott levainbröd att avnjöts både nybakat och rostat dagen efter