Svaret på den frågan är enkel. Soja innehåller ungefär 40% protein och är därför ett mycket bra kraftfoder. Det finns en anledning att olika alternativa vegetariska produkter ofta är baserade på soja, som biffar och korvar. Men det är inte vi människor som äter särskilt mycket av de totalt 222 miljoner ton sojabönor som produceras per år (2009). 90% används som djurfoder. I Sverige fördubblades användningen av sojamjöl som djurfoder mellan 1990 och 2005. Köttkonsumtionen har också skjutit i höjden från 55 kg per år 1970 till 85 kg idag.

Tack vare de enorma landarealerna, klimatet och billig arbetskraft har det blivit en enorm sojaboom i Brasilien. Tyvärr är det ofta skogar som huggs ner för att ge plats för nya odlingar. I odlingarna används i många fall bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU och som årligen orsakar både förgiftningsfall och dödsfall bland arbetarna. Ogräsmedel av typen Roundup används i stor utsträckning, dock måste man då odla genmanipulerad soja som Roundup inte biter på. Visst blir man både trött och äcklad när man hör detta …

Kan man då slippa äta kött från djur som har fötts upp på sojamjöl från Brasilien? Japp, det går. Köp ekologiskt kött eller vilt!

Det har varit en ganska hätsk debatt just nu i Sydsvenskan om nya rön och varningar kring LCHF-dieten och dess konsekvenser. Den kraftiga uppgången av köttkonsumtionen kan knappast kopplas bara till LCHF som är ett ganska nytt fenomen. Själv tror jag mycket på idén att dra ner på de snabba kolhydraterna, men det innebär ju inte med automatik att man behöver äta mera kött. Man kan istället öka på mängden av baljväxter för att öka proteinintaget.  Så det bästa rådet gällande kött är förmodligen: Ät mindre kött och välj ekologiskt! Någon köttfri dag i veckan kan vara en bra början.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1611864/LCHF-orsakar-cancer-och-hjart–och-karlsjukdomar.html