Tja, det beror ju lite på oss själva. Vad vi gör med dem. Vissa saker behöver aldrig bli sopor, de kan fortfarande användas eller återanvändas. Andra saker ska absolut inte hamna i soporna, farligt avfall som t.ex. batterier. Här i sydvästra Skåne går mycket av avfallet till förbränning, rätt eller fel, men det ger åtminstone energi tillbaka.

Ordet sopor förresten … På ett tidigare jobb hade jag en del med Sysav av göra. Personalen där blev mycket förnärmade när jag pratade om sopor och sopförbränning. Avfall skall man säga, tyckte de!

Har hittat en ny bra site när jag googlade runt där man kan läsa om sopsortering allmänt och ta reda på vad som händer i den kommun där man bor. http://www.sopor.nu/

Man kan också läsa lite intressant statistik t.ex. att 99% av tomglasen återvinns och om hur mycket matavfall vi producerar i Sverige, 72 kilo per person! Hushållen står faktiskt för 67% av totala mängden matavfall.

Eftersom vi inte har någon källsortering av matavfall där jag bor har jag funderat på att börja kompostera själv. Det passar bra om det blir lite tomatodlingar till sommaren att få lite extra näringsrik jord. De säckarna matjord man kan köpa på plantskolorna, 4 för 100 kr, brukar inte vara något vidare. Låt oss se vad som händer!