Det är mycket diskussioner om klimatförändringar, global uppvärmning och extremt väder. De senaste vintrarna har varit hårda, två år med mycket snö som också låg kvar länge och senaste vintern som inte var så snörik men ordentligt kall. Det är inte riktigt vad man förväntar sig i Skåne. Somrarna har också varit speciella. Förra sommaren som var riktigt usel och den här som inte heller har börjat särskilt bra.

På vissa ställen har det i år regnat kopiöst och orsakat översvämningar som stora skador som följd. Här i Skåne har det dock fram till nu varit väldigt torrt. Jag har fått vattna mycket i landen så att det inte torkar ut. Men nu har det regnat rätt ordentligt ett tag. Igår morse drog jag mig i det längsta för att ta mig till busstationen. Till slut blev det att jag fick skjuts dit av maken som skulle iväg med bilen till verkstaden. Tyckte det kunde vara ok eftersom han skulle på samma håll. Blöt hann jag bli i alla fall.

Om det extrema vädret är ett resultat av mänsklig påverkan är jag inte rätt person att avgöra. Tanken är dock skrämmande nog för att vi bör fundera på vad vi hittar på. Att fortsätta i samma takt som vi gör med att bränna fossila bränslen och utarma och förgifta vår jord kan väl knappast bidra till att det blir bättre i alla fall.

Ett hus i Lönneberga, Småland
Källa: Sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/varlden/extremt-vader-varlden-over