Idag var det ovanligt trevligt att vakna till klockradion och nyheterna. När det är hemska nyheter kan det vara ett väldigt jobbigt sätt att bli väckt på. Morgonen efter Estonias förlisning är ett sådant ögonblick som etsats fast. Men det första jag hörde idag var två riktigt bra nyheter. Då känns det riktigt härligt att vakna!

Det ena nyheten är Jordbruksverkets förslag på koldioxidskatt på kött som kompensation för de stora utsläppen av växthusgaser som köttindustrin ger upphov till. Bra!

Det andra nyheten handlade om forskning som bedrivs kring att effektivare få ut köttet ur odlade musslor för att använda det som fiskfoder i fiskodlingar. Problemet med odlad fisk idag är att den föds upp på fiskfoder som utvinns ur vild småfisk som trålas. Trålning är som bekant inget miljövänligt sätt att fiska. Man dammsuger helt enkelt vattnet på fisk och får med stora mängder oönskade fiskar, bifångsten, som dör helt i onödan och bara hivas överbord. Den nya tekniken bygger på att man får musselköttet att bli rinnande så att det helt enkelt rinner ut ur skalen. Separationen av kött från skal har hittills varit ett hinder för att satsa fullt ut på musslor som fiskfoder. Detta låter som ett steg i rätt riktning!

Slutligen så skulle ytterligare en lösning på båda problemen vara att vi helt enkelt äter mindre kött och fisk! När är vi redo för det allihopa?