Jag försöker mer och mer tänka på att minimera plasten i mitt hem. När jag köper köksredskap och kärl för förvaring väljer jag andra material som metall, glas och trä. I vissa fall är det svårt att undvika plasten, framför allt plastpåsar. När jag fryser in bröd i frysen är plastpåsar det oöverträffat bästa materialet. Jag har testat olika Biobags, men tycker att de är för ömtåliga och går lätt sönder, vilket ger brödet en sämre förvaring. Till min glädje har nu Clas Ohlson börjat sälja komposterbara fryspåsar av majsstärkelse. Dessa är mycket kraftigare och funkar utmärkt för just brödförvaring.

Plastförvaring börjar försvinna från mitt skafferi, kyl och frys. Fortfarande finns en del plastburkar i skafferiet, t.ex för mjölförvaring. Men dessa kommer successivt att bytas ut mot glas- och metallburkar. I frysen ser det betydligt bättre ut. Årets skörd av frukt och bär är helt och hållet förpackad i återvunna mjölkkartonger. Det funkar alldeles utmärkt!

Det som är svårast i plastbantningen är att inte släpa hem en massa plast från affären. En gigantisk mängd varor är förpackade i just plast. Ibland helt i onödan kan jag tycka. Varför ska salt förvaras i en plastpåse? Och varför är så många mejerivaror förpackade i plastburkar? För oss som handlar ekologiskt är det nästan ännu värre. Många ekovaror är förpackade i plast just för att skilja ut det från de konventionella varorna. Tyvärr finns ingen enkel lösning. Man kan såklart undvika vissa varor och tjata på producenterna så att de fasar ut plasten. Men det kommer att ta tid. Och jag är otålig! Men än så länge har jag faktiskt fullt upp med att plastbanta hemma.

Clas Ohlson
Ekoshopping på Clas Ohlson, komposterbara påsar och värmeljus utan kopp

 

Skafferi
Fortfarande för mycket plast i skafferiet

 

Plastbantning i frysen
Mest glas och pappersförpackningar i frysen

 

Saltiplast
Saltet hälls över från plastförpackningen i en mycket trevligare glasburk

 

Plastigt
En av dessa väldigt onödiga plastförpackningar …