Tirups Örtagård är ett av mina favoritställen. Jag har besökt den i många år, långt innan den expanderade till det är den är i dag med butik och café. Då var det bara Eva Falck som stod för verksamheten och agerade levande uppslagsbok. Många tips har hon villigt delat med sig av. Mitt intresse för örtväxter började med att när vi bodde i radhus hade vi en så liten trädgård att örter var det enda som riktigt lönade sig att odla. Örtagården är ett helt fantastiskt ställe. Jag kan gå runt hur länge som helst och bli helt uppslukad av hur många olika salvia- eller timjansorter det finns. Att sedan kunna sitta mitt ibland alla örtväxter och blommor och njuta av god mat och dryck gör upplevelsen total.

Igår efter lite mindre roliga men ack så nödvändiga inköp till vårt snart halvrenoverade vardagsrum bestämde vi oss för att svänga in om Tirups Örtagård för att strosa runt lite, äta lite sen lunch och sitta och mysa i solen. Lite shopping hör ju också till när vi besöker Tirup. Denna gång inhandlades några Karpaterklockor och en rosmarinplanta. Hittills har jag inte lyckats övervintra rosmarin men nu har vi bättre möjligheter med ett varmförråd där ett olivträd nu klarat två vintrar på raken. Får hålla tummarna att jag lyckas denna gång.

Numera finns det knappt några plantskolor där växterna står i centrum. All kringutrustning som möbler, grillar och pryttlar tar tyvärr överhand. Men på Tirup handlar allt om örter, både de växter man kan köpa med sig och de som finns i den goda maten. Väl värt ett besök!

http://www.tirupsortagard.se/

Tips: Testa kryddbullen med salviaost. Den är supergod!