Annandagen har i min familj traditionellt varit en dag när vi äter en god stek. Det smakar gott efter flera dagars julbord med en blandning av många olika rätter att bara äta en varmrätt. Nu är det inte så att jag propagerar för att vi ska äta mera kött, men någon gång tycker jag att det är ok, under förutsättning att ett så klimatsmart alternativ som möjligt väljs.

Helst hade jag velat välja viltkött, t.ex. älg, men i år blev det istället att vi köpte en lammstek på Ängavallen. Det bästa kött som går att få. Lammsteken lagades till enligt ett av Julia Childs klassiska franska recept, men fick en lite svensk julig touch med vinkokt kryddig rödkål och äppelmos. Himmelskt gott! Till efterrätt serverades björnbärsparfait gjord på egna bär. Inte så dumt det heller …

I januari väntar nästa köttfria vecka som kompensation.

Vitlöksspäckad lammstek från Ängavallen, julbordets rödkål och äppelmos

 

 

 

 

 

 

Björnbärsparfait

 

 

 

 

 

 

 

 

Björnbärparfait

3 äggulor
3/4 dl rörsocker
3 dl vispgrädde
375 gram björnbär
50 gram vit choklad

  1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
  2. Vispa grädden.
  3. Mosa bären genom en sil för att få bort kärnorna.
  4. Rör ner bären i äggsmeten. Vänd ner vispgrädden.
  5. Häll upp i 6 serveringsglas och ställ in i frysen. Låt stå minst 4 timmar.
  6. Ta ut glasen 15 minuter innan servering. Dekorera med bär och lite smält vit choklad.

Originalrecept:
http://lottasmat.blogspot.se/2011/01/hallon-och-bjornbarsparfait.html