Idag var det bara halva styrkan som samlades för att äta söndagsmiddag. Det är ju så det blir med vuxna barn, ibland är vi många, ibland är vi få. För ovanlighets skull blev det ingen vegetarisk middag idag. Det kommer att bli flera vegetariska middagar senare i veckan istället. Idag stod det torskrygg på menyn, eftersom det finns gott om fisk i frysen som jag kämpar med att tömma. Efter lite påtryckningar från familjen letade jag fram ett nytt recept som blev mycket uppskattat.

 

Ugnsbakad torskrygg med bacon och soltorkade tomater

1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
3 msk flytande smör
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd lök
4 torskryggfiléer
1 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, timjan, oregano

  1. Skär löken i smala klyftor. Separera varje baconskiva och skär 3 remsor på längden. Stek tillsammans den med röda löken i ca 3 minuter.
  2. Tina fisken (om den är fryst). Tag en ugnsfast form och ringla ut smör och rör ihop med sambal oelek, pressad vitlök samt salt och peppar. Lägg fiskbitarna på smörspegeln, klipp persilja över och salta och peppra. Strimla soltorkade tomaterna tunt och rör ihop med lök och bacon. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in i 200° i ca 15-20 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.

 

Jag läste lite slarvigt så jag glömde att ha på timjan eller oregano, men det blev väldigt gott ändå. Till fisken åt vi pressad potatis. Enkelt och gott!

 

Landleys kök, ugnsbakad torskrygg:
http://www.landleyskok.se/2011/01/ugnsbakad-torskrygg-med-bacon-och-soltorkade-tomater.html/