I somras slutade vår torktumlare att fungera. Den fick en chans, men visade sig vara omöjlig att reparera. Under sommarhalvåret är det härligt att hänga ut tvätt att torka. Det luktar så ljuvligt om tvätten när man tar in den och dessutom går det ju mycket fortare. I brist på tumlare blev det därför mycket soltorkad tvätt i somras. För allt smått, som strumpor och underkläder, köpte jag några små torkställningar med klädnypor. När sedan hösten kom var de nya vanorna etablerade och behovet av en ny tumlare kändes inte lika stort längre. Nu ett halvår senare har det fortfarande inte hänt. Det jag kan sakna ibland är nytumlade mjuka frottéhanddukar, annars klarar vi oss alldeles utmärkt utan.

Hade torktumlaren gått sönder mitt under vintern hade vi kanske istället hastat direkt till affären för att köpa en ny. Samma sak om vi var ett större hushåll och hade småbarn. Fördelarna med att inte torktumla tvätten är naturligtvis att det sparar energi och minimerar slitaget på kläderna. Man slipper också ett extra sorteringskriterium. Längre tid tar det förstås att hänga istället för att bara lasta in i tumlaren. Torktiderna inomhus under vinterhalvåret blir också längre och man måste ha plats att torka. Vi har en rymlig tvättstuga med en lång stång att hänga tvätt på och dessutom ett torkskåp. Jag kör det mycket sällan, någon enstaka gång bara när det är akut att få något torrt.

Hur mycket elförbrukningen gått ner är svårt att veta. Generellt har vi betydligt lägre förbrukning just nu än tidigare år, men det beror säkerligen på flera olika faktorer. Vi är tre personer istället för fyra, håller lägre inomhustemperatur och det är en mild vinter.

Sammanfattningsvis är livet utan torktumlare helt ok!

Torka tvätt
Strumpor på tork