Kalla vinterdagar som denna är det inte dumt med en god och värmande soppa. Denna gången testades ett nytt recept, en kryddig tomatsoppa med röda linser och potatis för att göra den mera mättande. Nu fanns det ingen potatis hemma idag så maken var kreativ och tog morötter istället. Det funkade bra det med. Ingefäran och chilin gav en behaglig hetta, så det var inte bara temperaturen på soppan som gjorde att den värmde så gott!

 

 

 

 

 

 

 

Tomat- och linssoppa

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 potatisar, mjölig sort, (350 g)
20 g färsk ingefära
1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
1 tsk salt
1 burk hela tomater, (400 g)
1 1/2 dl röda linser

 

Tillbehör
smetana eller crème fraiche
färsk parmesan
bröd

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatisarna och skär dem i bitar. Skala och riv ingefäran, kärna ur och hacka chilin.
  2. Hetta upp olja i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök, potatis, ingefära och chili under omrörning ca 3 min. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar och salt. Låt sjuda under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk.
  3. Blanda ner tomaterna och mixa alltsammans med en mixerstav till en slät soppa. Blanda ner linser och sjud soppan under lock ytterligare ca 10 min. Servera med smetana, parmesan och bröd.
Receptet är hämtat från Allt om Mat:
http://www.alltommat.se/recept/Tomat—linssoppa–18423