Igår var det lite idétorka när veckans matsedel och inköp skulle planeras. Det komiska var att det svåraste att komma på var veckans ena kötträtt. Till slut värkte i alla fall en plan fram för veckan och utbudet av ekologiskt kött i affären fick styra valet av kötträtt. Det blir ett annat sätt att låta sig styras i butiken numera. Förut såg jag rött (extraprisskyltar), nu ser jag grönt (eko-märkningar).
Några av maträtterna denna vecka är:
- gratinerad rödspätta fylld med champinjoncrème, pressad potatis, gratinerade rotfrukter
- kålpudding, potatis, broccoli, lingon (sista omgången kålpudding från frysen)
- potatis- och purjolökssoppa
- karrékotletter i dijonsås, ris, gröna ärter (japp, jag vet att ris inte är så klimatsmart men det gäller att äta slut på det som finns hemma)
Inköpen var som vanligt numera till största delen ekologiska varor, med några få undantag. De icke-ekologiska inköpen var:
- en påse apelsiner, tyvärr är kvaliteten och tillgången på ekologiska citrusfrukter lite si så där
- makrill i tomatsås, har aldrig sett ekologisk makrill, men makrill är ett bra val av fisk ur ett miljöperspektiv
- musslor, samma sak som med makrillen
- rödspätta, den var miljömärkt MSC och tillhör de fiskar som är ok att äta
- champinjoncrème, har aldrig sett ekologisk, i så fall får man kanske göra den själv
- vispgrädde, den ekologiska var slut, grrr …
Veckan är planerad och maten är inhandlad. Och det kommer inte gå någon nöd på oss den här veckan heller!