Den senaste tiden har jag bakat mycket ljusa surdegsbröd som långjäser i form. Nu kände jag att det var dags för lite variation, så igår bakade jag ett nytt recept från Pain de Martins första bok (som jag verkligen kan rekommendera). Det kallas Drottningholmslimpa och passade ju otroligt bra att baka just på kronprinsessans födelsedag. Lite komiskt sammanträffande, haha …
Oavsett namnet så är det ett intressant bröd som bakas på rågmjöl, rågsikt och skållad dinkel för att få lite karaktär. Det blir en kladdig deg som skrapas ner i formarna, inget knådande eller vikande. När brödet var färdiggräddat skulle det ligga inlindat i en handduk till dagen efter, d.v.s. idag. Till frukosten idag kunde vi alltså avnjuta den första skivan.
Nästa gång jag bakar det ska jag använda 2-liters formar istället. 1 1/2-liters som det stod i receptet var i underkant, degen rann nästan över. Eller också har jag extra krut i min surdeg!
Bubblig och fin rågsurdeg och skållad dinkel
Kladdig deg
Färdigjästa limpor
Slutresultatet
Dags att provsmaka
Nu kunde jag ju inte låta bli att baka lite vanligt formbröd också!
Två olika sorters surdegsbröd, båda mycket goda
Och nu är frysen full igen!
Oj vad fina de ”vanliga” formbröden är!
Tack Martin! Rätt nöjd själv! 🙂