Jag har övat rätt ordentligt på att baka semlor på surdeg. Eftersom jag är extremt tjurig och envis så har jag bara testat att baka utan jäst. Dumt kanske, men mycket roligare och mera utmanande. Det ska gå! Jag har bakat enligt tre olika recept, ett från Sébastien Boudet som jag bakat rakt av och två egna varianter på Martin Johanssons kanelbullerecept, ett med fast surdeg på vildjäst och ett med flytande surdeg. Vad blev då resultatet?

 

Bak 1: Semlor à la Sebastien Boudet

Degen blandas för hand på bakbordet och smöret smälts inte utan knådas in i degen på slutet. Intressant metod, men det märktes att jag inte är van att baka på det sättet. Mitt vetemjöl kräver mer vätska än det står i grundreceptet. Min deg blev därför alldeles för hård och jäste också dåligt när bullarna bakades ut. De ska stå över natten i avstängd ugn. I min ugn var det för torrt så bullarna torkade på ytan och då kan de förstås inte jäsa ordentligt. Bullarna var dock goda fast de var så kompakta.

 

Bak 2: Semlor på flytande surdeg

Degen fick långjäsa i bunke och bakades sedan ut för en kortare jäsning på plåt. Bullarna jäste mycket fint och blev lätta och porösa. Kanonbra trodde jag tills jag smakade på dem. Alldeles för sura, tyvärr!

 

Bak 3: Semlor på fast surdeg gjord på vildjäst

Även denna degen fick långjäsa i bunke och bakades ut för en kortare jäsning på plåt. Degen var aningen för lös så bullarna blev lite platta. De fick aldrig den perfekta formen, men reste sig hyggligt under gräddningen. Bullen blev lite väl seg så den var svår att äta med sked. Smaken var dock helt ok.

Vad blir nästa steg då? Jo, jag ska testa Boudets metod igen. Med ett fuktigare klimat i ugnen ska nog resultatet bli bättre! Skam den som ger sig …

 

Semla flytande surdeg

Semlor på flytande surdeg – vackra men sura

 

 

 

 

 

Vildjästsemlor

Semlor på fast surdeg gjord på vildjäst – sega och platta men goda

 

 

 

 

 

Semlor på gång

Surdegssemlor à la Sébastien Boudet är på gång – kompakta men goda