I semestertider så hör det ju till att man degar lite. Det gjorde vi verkligen igår, vi degade hela dagen! Ena sonen kom hem tillsammans med en kompis för att ha en surdegsbakdag tillsammans med mor. Planen var att baka två olika sorters matbröd, kanelbullar och pizza, allt baserat på surdeg. Jag förberedde någon dag innan med att sätta surdegarna så att vi kunde starta upp projektet i går morse. För en tid sedan gjorde jag vildjäst som har stått i kylen och bara väntat på att få komma till användning. Baserat på den och recept från Pain de Martins bok gjordes degen till kanelbullarna och ett levainbröd. Sonen, som är en ännu större surdegsentusiast än jag, bidrog med recept på ett fullkornsbröd med dinkel och pizzadegen.

Två olika bröddegar och bulldegen överst är färdiga för jäsning

 

 

 

Levain på vildjäst

 

 

 

Levain på vildjäst och fullkornsdinkelbröd på fast surdeg, olika bröd men båda väldigt goda

 

 

 

En kanelbulle ville också vara med på bild

 

 

 

Hela baket: fyra levainbröd, två dinkelbröd och drygt 100 kanelbullar. Bra jobbat killar!

 

 

 

 

Dags för lite middag också. Hemgjord surdegspizza är inte dumt alls

 

 

 

Resultatet då? Att baka med vildjäst är tar lite längre tid i förberedelser, men det var det väl värt. Nu testade vi att baka både matbröd och bullar med så bra resultat att jag verkligen inte har lust att baka med jäst längre. Dinkelbrödet var också ett för mig nytt sätt att baka med fast surdeg och en deg som bara blandas ihop för hand och sedan jäser enligt ”vila och vika”-metoden. Mycket gott blev det, ett bröd med mycket karaktär.

Jag behöll ett levainbröd och en påse bullar, sedan fick killarna dela ”bröderligt” på resten. En mycket trevlig dag hade vi tillsammans! Och jag längtar redan till nästa gemensamma bakdag.