Idag tänkte jag göra en liten sammanfattning av bra mjölsorter som jag använder till mina surdegsbröd. Allra viktigast är att använda riktigt bra mjölsorter i surdegsgrunderna. De är ju hjärtat i hela bakprocessen, så där bör man inte snåla. Jag märker verkligen skillnad när jag kör igång en surdeg från grunden beroende på vilket mjöl jag använder. Min grundinställning till bak är också att lägger jag tid och energi på att baka ska det bli både gott och nyttigast möjligt. Därför använder jag oftast dinkel istället för vetemjöl. Dessutom är det förstås bara ekologiska mjöler som hamnar i mina bröd. Även med de dyraste mjölsorterna så är det faktiskt ekonomi att baka själv. Nyttigare, godare, billigare alltså!

Mina favoritmjölsorter till surdegsgrunderna är Rågmjöl och Siktad dinkel från Saltå. Har inte hittat bättre mjölsorter.

Till bröddegarna är jag lite mindre kräsen och köper ibland andra sorter än Saltå, som rågsikt från Garant och dinkelmjöl frå Ica, i <3 eco. De är bra och prisvärda ekologiska alternativ.

 

 

 

 

Idag är det lördag morgon så jag har satt två surdegar som ska stå och bubbla tills ikväll, en med råg och en med dinkel. Surdegsfabriken är igång!