Att se fler och fler bli intresserade av surdegsbröd gör mig riktigt glad! En kär kollega fick en klick surdeg av mig för en dryg vecka sedan och idag fick jag den stora äran att provsmaka hennes första bröd som blev mycket lyckat. När vi åt lunch tillsammans och diskuterade hantering av surdegar, mjölsorter och baktekniker fick vi lite förbryllade blickar från karlarna bredvid oss som förmodligen undrade vad vi var för några konstiga nördar.

Själv bakar jag förstås också på, ett bak i veckan blir det åtminstone. Senast fick jag improvisera lite för degen hann inte jäsa klart innan det blev läggdags. Degen fick därför bulkjäsa över natten i kylskåpet och bakas ut först morgonen efter. Sedan blev det ytterligare en lång jäsning i jäskorgarna innan jag kunde grädda dem på kvällen efter jobbet. Resultatet blev ett något överjäst bröd, men hellre överjäst än underjäst. Fin skorpa blev det på brödet och ett mycket fint inkråm även om brödet blev lite platt.

Glädjande är också att jag börjar bli bättre att runddriva och forma bröden. Övning ger färdighet!

Fin skorpa