Äntligen så fick jag igång en vetesurdegsgrund ordentligt! En första användning av den var till pizzan som vi gjorde i fredags. Med vetesurdegsgrund jäste degen upp mycket bättre och blev väldigt god och krispig. Degen slänger man snabbt ihop på morgonen, så är den lagom att kavla ut när man kommer hem från jobbet. Sedan gjorde jag en mycket enkel sås av krossade tomater och pesto istället för att koka en tomatsås på spisen som jag brukar. Man måste få vara lite lat ibland! Här kommer receptet:

Surdegspizza

60 g vetesurdegsgrund
1 msk olivolja
130 g ljummet vatten
200 g vetemjöl special
50 g durumvete
1 tsk salt

  1. Blanda alla ingredienserna i en degblandare. Rör snabbt ihop degen.
  2. Täck med plast och ställ i kylen ca. 8 timmar.
  3. Ta fram degen en timme innan det är dags att baka ut den.
  4. Dela degen i 2 delar för att göra en stor pizza per plåt eller 4 delar för att göra två mindre pizzor per plåt.
  5. Kavla ut tunt och lägg på bakplåtspapper.
  6. Blanda krossade tomater och pesto och bred ut över pizzorna.
  7. Lägg på resten av fyllningen.
  8. Grädda i 275 grader (varmluft). Använd en perforerad plåt, eller förvärm en vanlig plåt i ugnen och lägg över pizzan på den.

 

Fyllning

1/2 burk krossade tomater
1/2 dl grön pesto
1 skivad gul lök
1 paket mozzarellaost
några färska champinjoner
svarta oliver
riven ost
(1 pkt bacon)

Smaklig spis!