Jag bara måste berätta om mitt senaste surdegsexperiment! Detta bröd är det enklaste jag gjort och kräver minimal passning. Så här gick det till:

Fredag morgon:
Jag gjorde surdegen och satte skålen i skåpet ovanför kylen för att stå lagom varmt och bubbla under dagen.
50 gram rågsurdegsgrund
100 gram ljummet vatten
60 gram grovt rågmjöl

Fredag kväll:
Jag blandade ihop bröddegen och hällde den direkt i ett durkslag  som täckts av en ordentligt inmjölad handduk (jag har ingen jäskorg ännu), sedan skjuts in i kylen.
300 gram ljummet vatten
500 gram rågsikt
1 1/2 tsk salt

Lördag morgon:
Degen togs fram ur kylen för att jäsa sista stunden i rumstemperatur medan ugnen värmdes upp till 250 grader. Degen vändes upp på en plåt och jag gjorde två ordentliga snitt i den, sedan in i ugnen. Efter 15 minuter sänkte jag värmen till 200 grader och gräddade 25 minuter till.

Gissa om det smakade gott till förmiddagsfikat!