Jag bara måste berätta om mitt senaste surdegsexperiment! Detta bröd är det enklaste jag gjort och kräver minimal passning. Så här gick det till:
Fredag morgon:
Jag gjorde surdegen och satte skålen i skåpet ovanför kylen för att stå lagom varmt och bubbla under dagen.
50 gram rågsurdegsgrund
100 gram ljummet vatten
60 gram grovt rågmjöl
Fredag kväll:
Jag blandade ihop bröddegen och hällde den direkt i ett durkslag som täckts av en ordentligt inmjölad handduk (jag har ingen jäskorg ännu), sedan skjuts in i kylen.
300 gram ljummet vatten
500 gram rågsikt
1 1/2 tsk salt
Lördag morgon:
Degen togs fram ur kylen för att jäsa sista stunden i rumstemperatur medan ugnen värmdes upp till 250 grader. Degen vändes upp på en plåt och jag gjorde två ordentliga snitt i den, sedan in i ugnen. Efter 15 minuter sänkte jag värmen till 200 grader och gräddade 25 minuter till.
Gissa om det smakade gott till förmiddagsfikat!
En skiva av detta bröd, ett gott smör och en rejäl skiva ost med kaffe därtill… mums!