Efter att den senaste tiden mest läst nyheter om minskad efterfrågan på ekologiska livsmedel är det glädjande att läsa att efterfrågan på ekologisk julskinka faktiskt ökar och just nu är större än tillgången. Vi har inför julen beställt julskinka på Ängavallen. Det blir ett besök där kommande helg för att hämta våra godsaker. Häromdagen när jag handlade på Willys så låg det faktiskt ekologisk julskinka i disken, så jag köpte en liten skinka. En extra vink till handeln att det är ekologiskt jag vill ha!

Värt att veta när man handlar ekologisk julskinka är att det finns olika typer.

  • EU-ekologisk: De minst tuffa kraven. Djuren måste förvisso kunna gå ute en del av året, men en betongplatta räcker. Inget bete alltså.
  • KRAV: Djuren måste vistas ute på grönbete minst 4 månader per år. Reglerna kring slakt är betydligt strängare också.
  • Super-KRAV: Ängavallen marknadsför sitt kött under en slogan; Hårdare krav än KRAV.
Skinkan jag köpte på Willys (Axfood) är klassad som EU-ekologisk. Intressant är att när man läser innehållsdeklarationen så är faktiskt köttråvaran KRAV-godkänd men inte sockret som bara är EU-ekologiskt. Undrar varför man gör så och inte satsar på att få hela produkten KRAV-godkänd?

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/grymt-drag-efter-ekoskinka/