Idag är det 1 juni, dvs sommar enligt almanackan. Men vädermässigt har det varit sommar flera veckor redan. Sol och värme och inte tillstymmelse till regn. Efter en kall, lång och seg vinter kändes det som att allt i trädgården var sent. Nu har det vänt och allt känns snarare tidigt.

Idag plockade jag första jordgubbarna i landet. Ja det vill säga jag missade de allra första som fåglarna knyckte. Nu ligger det nät över landet för att hålla undan de stora bärtjuvarna. De små bärtjuvarna är däremot svårare att komma åt. Sniglarna alltså… En liten skål med gubbar fick jag ihop. Rekordtidigt för oss! Tidigare år har jag undrat om jordgubbarna hinner mogna till midsommar. I år är snarare frågan om det finns några jordgubbar kvar till midsommar. Vår sort har nämligen en kort och intensiv säsong.

Även krusbären verkar bli rekordtidiga i år, stora och fina bär. Potatisen blommar och gurkplantorna börjar sätta frukt. Så snart kan vi börja sköra på riktigt. Underbart, och jag njuter av varje minut!

 

Första gubben
Den allra första gubben jag plockar

 

 

 

Första gubbarna
Det blev en liten skål

 

Jordgubbsland
Det gäller att hålla fåglarna borta

 

Första gurkan
De första gurkorna är på gång i odlingstunneln

 

Potatisen blommar
Potatisen blommar

 

Krusbär på gång
Krusbären börjar bli stora

 

Flammentanz
Även rosorna är tidiga. Min Flammentanz har redan blommat ett tag