Genom att göra så mycket som möjligt från grunden med bra råvaror kan man optimera kontrollen på det man äter, och såklart minska mängden av olika tillsatser. En vara jag inte funderat så mycket på är smör, eller bregott, som vi oftast använder på smörgåsarna. Slentrianmässigt köper vi ekologisk bregott och har varit nöjda med det. Men man kan konstatera att det finns tillsatser i det i form av A- och D-vitamin. Saltet i smör innehåller dessutom för det mesta antiklumpmedel.

Genom att köpa Thises ekologiska osaltade smör, ekologisk olja, oraffinerat havssalt och blanda ihop så kan man åstadkomma ett eget bregott, eller ”hemmagott” som är fritt från tillsatser och mjukt och smidigt. Smaken beror mycket på vilken typ av olja som används. Nu har jag testat en kallpressad rapsolja med riktigt mycket smak som ger smöret en speciell nötaktig ton. I familjen råder delade meningar om hur gott det är. Jag är personligen inte så förtjust och kommer nog välja mera neutrala oljor i fortsättningen. Hemgjort blir det fortsättningsvis för det är ju kul att vara lite smått nördig!

Göra bregott

Hemmagott