Att planera, handla och laga mat är något som många med mig upplever tar mycket tid. Annars skulle det inte finnas utrymme för hämtmat, snabbmat, färdigmat och färdiga matkassar med recept som man kan få hemkörda.

Finns det alternativ till detta? Att handla och laga egen mat av god kvalitet, men göra det på ett effektivt sätt. Att göra veckomatsedel och veckohandla är en metod som jag redan skrivit om. Vad mera kan man göra?

Jag har mer och mer börjat göra storkok igen och lagar mera traditionell husmanskost som jag gjorde mycket när barnen var små. Som de uppmärksamma kanske noterat så innehåller vår matsedel för denna veckan flera rätter som fanns färdiga i frysen. De flesta rätter man lagar till kan göras i dubbel sats där ena laddningen går rakt in i frysen. Några tips på storkok och rätter som kan varieras och byggas på är:

Köttfärssås: Detta är en återkommande favorit i de flesta familjer, så även i min. Jag gör gärna en stor sats, köper minst 2 kg färs (numera helst ekologisk) och blandar i rejält med lök och tomat. Detta blir då basen för flera middagar, den första laddningen äts upp samma dag och sedan två burkar in i frysen. Köttfärssåsen kan ätas rakt upp och ner med pasta, användas i lasagne, paj, fyllning på pizza, crepes m.m.

Grytor: De flesta grytor är tacksamma att laga stor sats av. Oftast smakar den typen av mat ännu bättre när man kyler ner och värmer upp igen.

Kokt kött: En stor bit högrev av lamm, nöt eller vilt tar några timmar att koka. Men det kräver ingen passning, man måste bara vara hemma. Antingen kokar jag köttet en helg eller på kvällen dagen innan vi ska äta det. Det kokta köttet kan serveras med en god sås gjord på buljongen smaksatt med t.ex. pepparrot eller dill. Lite av köttet plus buljong som blir över blir en bra bas för en köttsoppa som går snabbt att laga till. Bara lite rotfrukter i bitar behövs.

Kokt höns plus ärtsoppa: Av tre kokta höns, serverat med currysås och ris, blir det lätt två middagar. Det blir mycket buljong över som med fördel kan användas till att koka ärtsoppa på, varför inte i dubbel sats den med. Mer prisvärd mat får man leta efter. En sak jag undrat över är om det finns ekologiska höns att köpa. Jag har aldrig sett det i affären. Det finns ju ekologiska ägg, så det borde gå att hitta!

Stressiga vardagkvällar är det skönt att veta att det finns en burk i frysen som väntar. Idag behövde vi bara koka lite ris så var maten klar. Geschwint!