I studenttider blir det aktuellt att fundera på hur man kan laga klimatsmart buffémat som fungerar att bjuda många på. Typiska rätter på buffébordet som jag brukar bjuda på är någon sorts kallskuret kött, pajer, sallader och ostbricka. Även denna gång så var detta grundplanen, men med ett nyväckt miljöfokus och flera vegetarianer på gästlistan gjordes vissa justeringar. Detta blev menyn:

  • Kallskuret kött i form av tjälknöl gjord på älgstek, potatissallad
  • Lasagne lagad på vildsvinsfärs
  • Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost
  • Laxpaj
  • Vegetarisk paj med broccoli och getost
  • Tomat- och mozzarellasallad
  • Grönsallad
  • Ostbricka
  • Dinkelbröd, surdegsknäcke
  • Kaffe och tårta

Bra miljöval vi gjorde var att laga ett par vegetariska rätter samt att använda vilt i kötträtterna. I största möjliga utsträckning var råvarorna ekologiska, bröd och knäckebröd hembakta.

Mindre bra val var den konventionella rökta laxen i pajerna. Det är trist att det inte går att få tag på miljömärkt rökt lax. Hade det funnits hade jag gladeligen köpt det. De köpta tårtorna är det svårt att veta vilka råvaror de var gjorda på. Men det var inte riktigt läge att både laga all mat och göra tårtor också. Lite fusk får man väl tillåta sig. God blev i alla fall all mat!