Det har på sistone varit en del uppmärksamhet kring hur mycket mat som slängs bort alldeles i onödan. Med sjunkande matpriser finns inte samma incitament att ta vara på maten. På sjuttiotalet stod maten för 28% av hushållets kostnader, motsvarande siffra idag är 13%. Vi har helt enkelt råd att slänga bort mat som vi inte vill ha eller orkar eller mat som vi tror har blivit gammal. Förut var jag själv lite nojig med mat som passerat sista förbrukningsdagen. Nu har jag lagt ner sånt trams och litar helt och hållet på smak och lukt. Och vi har inte blivit sjuka av dålig mat en enda gång.

En sak som stört mig i åratal är hur middagar skildras i amerikansk film. Det är påfallande många scener där bara hälften eller en tredjedel av maten på tallrikarna äts upp och sedan dukas de av. Man kan fundera kring om detta är det allmänna amerikanska beteendet. Är det ”fint” att ha råd att kasta bort mat? Å andra sidan så erbjuds man på de flesta restauranger doggy bags, vilket det verkligen finns utrymme för med tanke på storleken på portionerna. Lite motsägelsefullt eller hur? I Danmark pågår just nu ett stort initiativ kring doggy bags på restaurangerna. Undrar när det på allvar ska börja slå i Sverige?

Jag hoppas att vi alla blir lite bättre på att låta bli att slänga mat. Idag slänger vi 50-60 kilo mat per person och år. Väldigt onödigt! Här kan göras stora besparingar både för miljön och den enskilda hushållskassan.

Dagens middag, jag åt upp alltihop!

 

 

 

 

 

 

Artikel i Expressen angående vårt matslöseri och konsekvenserna av det:
http://www.expressen.se/ledare/slang-inte-julmaten—slang-slangkulturen/