Jag är lyckligt lottad som har en väninna som är entusiastisk svampplockare och förser mig med de allra godaste kantareller. I min frys finns nu 3 kg förvällda kantareller som kommer att avnjutas i såser, på varma mackor m.m. Idag blev klockan ganska mycket innan vi fick möjlighet att äta lunch. Maken försökte få oss att falla för frestelsen och köpa korv utanför byggmarknaden, men snåljåpen i mig lyssnade inte på det örat. Istället åkte vi hem och åt varma smörgåsar med smörstekta kantareller. Vi hade ingen schalottenlök hemma, men det funkar utmärkt med hemodlad sommarpurjo. Lite egen plocksallad och violer fick förgylla anrättningen. Och maken blev mätt och nöjd till slut. Här kommer receptet:

 

Varma mackor med kantareller

4 skivor ljust surdegsbröd
4 skivor tomat
1 dl grovriven parmesanost
300 gram kantareller
1/2 dl finhackad purjolök
1 vitlöksklyfta
en nypa socker
salt, peppar

  1. Stek kantarellerna med smör tillsammans med purjon och pressad vitlök. Smaksätt med socker, salt och peppar.
  2. Lägg en tomatskiva på varje brödskiva. Fördela kantarellerna ovanpå och toppa med parmesanost.
  3. Grilla i 225 graders värme tills osten smälter.
Ät och njut!

Varm macka med guldkant!