På väg hem från Gotland häromdagen passerade vi Växjö och hade förmånen att få till ett besök på Skillnadens Trädgård. Jag har följt Sara på hennes blogg och fascinerats av hur hon lyckas med att i princip året runt förse familjen med egenodlade grönsaker. Detta fixar hon på en odlingsyta på ca 450 kvadratmeter + ett tunnelväxthus, i zon 3. Själv bor vi i zon 1 och har därför ännu bättre förutsättningar. Vår trädgård är dock inte optimal för att odla i större skala. Jag har ockuperat halva baksidan av trädgården där jag har bärbuskar, ett litet land + 16 pallkragar med potatis, rotfrukter, vitlök, bönor, jordärtskockor m.m. På altanen i söderläge huserar tomater, chili, gyllenbär och basilika i krukor. Sammanlagt yta blir inte ens en tiondel av Saras. Gissa om jag känner mig ännu mera benägen att flytta nu! Vi har idag ett stort, alldeles för stort, hus och en liten trädgård. Dags att hitta ett ställe med omvända proportioner. Litet hus och stor trädgård.

Besöket hos Sara var otroligt inspirerande. Jag fick massor med tips och svar på frågor. Några särskilt intressanta lärdomar var:

  • Jag ska börja jobba mera aktivt med växtföljd för att optimera resultatet. Nu är jag lite lat och har t.ex. låtit vitlöken växa på samma ställe flera år. I år blev de också lite mindre än de brukar.
  • Jag måste vara lite mera tuff mot växter som kommer tillbaka. Hittills har jag inte haft hjärta att ta bort potatis som kommer tillbaka året efter. Resultatet är att jag tenderar att ha potatis precis överallt. Det är ju förvisso gott med potatis, men övriga växter blir ofta utkonkurrerade.
  • Odlingssäsongen är verkligen inte slut ännu. Det finns mycket man kan så i augusti för att skörda under de sena höstmånaderna. Nya frön är beställda, bl.a. sockerärter, spenat och morot!
  • Bönor är något jag blev inspirerad att odla mer av. Hittills har jag bara testat brytbönor och vaxbönor. I år har sniglarna varit snälla mot dem så det blir en hygglig skörd. Men det skulle vara kul att testa bönor som man kan torka också.
  • Nakenfröpumpor vill jag gärna testa. Det går åt mycket pumpakärnor när vi gör pesto, och varför inte odla själv!
  • Blommor har inte riktigt varit min grej. Mitt fokus är nästan uteslutande på det ätbara. Men blommor kan också bli bra täckmaterial, så det får nog bli lite mer fina sommarblommor i fortsättningen.
  • Mångfald berikar! Fler sorter nästa år!

Men steg 1 måste vara att hitta ett nytt hus så att möjligheterna att odla blir större. Då kan jag också uppfylla min stora dröm om ett växthus. Presentkortet ligger och väntar!

 

Prunkar
Det växer kålossalt!

 

Skillnadens bok
Jag köpte förstås Saras bok.

 

Sara
Tack Sara!