Förra helgen tillbringade vi i Stockholm hos goda vänner. Vi diskuterade i höstas att vi skulle komma upp och tillsammans gå på något teater- eller musikevent. Valet föll på Moliéres Tartuffe som går på Dramaten som varken jag eller maken besökt tidigare. Vi bestämde datum och jag började kolla upp hur vi skulle ta oss till och från Stockholm på bästa sätt. Valet föll naturligt på att ta tåget och det var både smidigt och prisvärt. Genom att boka via Naturskyddsföreningens portal får man dessutom 10% rabatt.

Vi tog buss till Lund, tåg därifrån till Stockholm Central, sedan tunnelbana till Stockholm Östra och slutligen Roslagsbanan ut till Vallentuna. Totalt tog det bara drygt 6 timmar dörr till dörr, varav drygt 4 timmar tillbringades på tåget. Jag åker en hel del tåg i jobbet, men då är det Öresundståg med restider på runt en timme. Jämfört med Öresundstågen så är SJ och X2000 så mycket trevligare och bekvämare. Man har sin bestämda sittplats, hyggligt gott om plats, wifi och tillgång till den KRAV-märkta Bistron. Vi lyxade till det både på vägen upp och ned med att ta en smörgås och ett glas vin.

Väl uppe i Stockholm var såklart huvudattraktionen att gå på matiné på Dramaten. Vi tog Roslagsbanan in till stan, en resa på ca 25 minuter. Från Stockholm Östra var det sedan en kort promenad ner till Strandvägen via Humlegården. Det var riktigt kallt väder så det var långkalsonger som gällde hela helgen eftersom vi skulle vara ute mycket. Efter teatern, som ärligt talat var så där …, promenerade vi över Djurgårdsbron bort till Nordiska muséet där vi bland annat hann med att titta på en 50-talsutställning. Sen middag på stan innan vi tog tåget hem igen.

Söndagen bjöd på riktigt fint väder på förmiddagen, ca 8 minus, sol och vindstilla. Vi tog en promenad på ca 2 timmar ner till Vallentunasjön och njöt av vackra vyer. Efter en god lunch var det sen dags att börja packa ihop och promenera de 4 minuterna bort till Roslagsbanan för transport in till stan och väntande X2000. Strax efter 22 på kvällen var vi hemma igen. Lite trötta förstås efter en intensiv helg med mycket upplevelser och promenader. Men jämfört med att vi hade bilat fram och tillbaka så var vi bra mycket fräschare. På tåget kan man verkligen koppla av och ha det skönt. Vi hade förflyttat oss drygt 120 mil och gjort en rad aktiviteter i Stockholm utan att ha kört en endaste meter med bil. Det kändes bra för miljön. Och alla promenaderna var såklart också bra för oss!

Humlegården
Promenad genom Humlegården

 

Dramaten
Dramaten

 

Gustav Vasa
Gustav Vasa-statyn på Nordiska muséet

 

Strandvägen
Vintrig promenad längs Strandvägen

 

Bävermark
Bävermark vid Vallentunasjön

 

Östra station
Östra station

 

Ekogodis på tåget
Lite söndagsmys i Bistron