Idag kunde man läsa den glädjande nyheten att från mars nästa år kommer det gå ett snabbtåg i timmen mellan Malmö och Stockholm. Tåget ska på allvar kunna bli ett alternativ till flyget. Resandet mellan Malmö och Stockholm har ökat kraftigt de senaste åren, men det är flyget som plockat marknadsandelarna. Med fler avgångar kan man kanske plocka tillbaka dessa.

Jag har själv rest en del fram och tillbaka till Stockholm i jobbet. Då har det oftast varit fakirplanet från Sturup till Bromma. Sedan oftast flyg hem samma kväll. Inget direkt att vara stolt över så här i efterhand. Någon enstaka gång har jag åkt tåg, men tillfällena är lätträknade.

Utmaningarna för SJ för att kunna konkurrera handlar nog inte mest om restiden. Förvisso går det oftast snabbare att ta sig dörr till dörr om man väljer flyget, men pålitligheten är nog ändå det resenärer bryr sig mest om. Särskilt nu i vintertider kan det vara problem med trafikstörningar och inställda tåg. Jag hoppas verkligen att man kommer till bukt med problemen, för miljöns skull!

http://www.sydsvenskan.se/sverige/snabbtag-utmanar-flyget/