Inköpen för veckan klarades av igår. Passade också på när vi var ute och körde att svänga in om plantskolan och köpa lite frön. Snart är det dags att sätta bl.a. tomatfrön så att plantorna är färdiga att planteras ut i början på juni. Förmodligen är det bäst att vänta 1-2 veckor för att timingen ska bli bra, men jag är lite otålig nu. Och det är väl inte bara jag som längtar efter sol och värme. När det gäller maten har jag även denna vecka försökt planera in några helt vegetariska dagar och några fiskdagar. Här är några exempel på rätter som finns på veckans matsedel:

dinkelssallad med granatäpple, rökt fisk
renskavsgryta med ärter och kantareller, potatis
rotmos, surkål och korv
fiskgratäng med rödspätta och räkor, rostade rotfrukter

Bra inköp

Ungefär 70% av varorna somvi köpte är ekologiska. Vissa ekologiska val är  mer eller mindre permanenta i vårt hushåll nu, t.ex. mjöl, mejerivaror, ost, kött och det mesta av frukt och grönt. Den nya produkten från denna vecka är ekologisk kaviar som finns på Ica. Vi köper en hel del kaviar och med tanke på de minskande torskbestånden är det nog ett viktigt val.

Mindre bra inköp

Korven till rotmoset får väl utses till veckans sämsta köp. Den är inte ekologisk och dessutom tysk. Min (dåliga) ursäkt är att jag inte hittade några vettiga alternativ till de fantastiskt goda Nürnbergerkorvarna. Tyskarna kan det där med korv. Och det är inte ofta korv står på vår meny. Kompletterat med rotmos, som är riktigt bra vintermat, blir det nog ändå ett rätt ok val.

Att köpa bra fiskprodukter känns fortfarande som en utmaning. Jag lyckades inte hitta ekologisk rökt lax eller makrill, vet ej om det finns. Den frysta rödspättan till veckans fiskgratäng har någon sorts miljömärkning från Marine Stewardship Council som jag inte vet vad den innebär i praktiken. Den var inte Kravmärkt.

Jakten på bra ekologiska val fortsätter!