Efter att ha lyssnat på det inspirerande inslaget om att äta mindre kött är jag extremt sugen på att testa Sigrids vegetariska lasagne. Vi får planera in det i nästa veckomeny. Att byta ut köttet någon dag i veckan mot bönor eller linser gör gott både för miljön och för hushållskassan. Och man kan unna sig bättre och dyrare kött istället. Less is more!

 

Vegetarisk lasagne

1 stor gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
2 msk smör till stekning
2 dl vitt vin
400 ml passerade tomater
ca 5 dl linser (röda: konserverade, förkokta eller blötlagda)
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 msk strösocker
2 köttbuljongtärningar (det går naturligtvis bra med grönsaksbuljong!)
Salt och svartpeppar

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
7,5 dl mjölk
½ tsk salt
Svartpeppar och rikligt med riven muskot

Till lasagnen:
3 dl riven färsk parmesan (helst reggiano) eller 50/50 annan stark ost och parmesan
Lasagneplattor (jag gillar Zeta och Barilla)

  1. Börja med bolognesen. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint och bryn dem i smöret. Låt dem sedan steka mjuka på lägre värme (detta för att smakerna ska utveckla den bruna ton som köttfärsen annars skulle ha bidragit med). Tillsätt resten av ingredienserna utom linserna och låt koka upp. Sänk värmen och låt bolognesen puttra under lock i 20 minuter. Rör ner linserna och koka i 10 minuter till (om du använder konserverade eller förkokta linser, annars har du i dem tidigare enligt anvisningar på paketet). Bolognesen kan eventuellt behöva spädas med vatten om linserna suger uppmycket vätska – den ska inte vara för torr eftersom lasagneplattorna också drar åt sig vätska och torr lasagne är en styggelse. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Under tiden bolognesen puttrar vispar du ihop bechamelsåsen. Värm mjölken i mikron eller i kastrull så att den är ordentligt varm – det här är mitt bästa bechamelknep, det går enormt mycket snabbare. Smält smöret på ganska hög värme och blanda ner mjölet, låt blandningen fräsa ihop något och anta en lätt gyllene ton och häll sedan på den varma mjölken, lite i taget medan du vispar. Rör hela tiden så att det inte bränner fast och låt såsen koka upp och koka någon minut tills den har tjocknat. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt.
  3. Sätt ugnen på 200. Lägg ihop lasagnen i en ugnsfast form. Börja med ett tunt lager bolognese i botten, sedan ett lager plattor, därefter bolognese, bechamel och parmesan. Upprepa så långt form och sås räcker och på översta lagret lägger du bechamelsås och parmesan. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan du serverar, gärna med en sallad till.

http://blogg.amelia.se/sigrid/2012/11/18/sigrids-vardagsrecept-vegetarisk-lasagne-och-meat-free-monday/#comment-219