De senaste åren har jag jag börjat intressera mig för samodling och den här odlingssäsongen ska jag för första gången testa detta på allvar. Samodling går ut på att kombinera ihop växter som trivs tillsammans och på olika sätt hjälper varandra. Och förstås hålla isär växter som inte alls trivs tillsammans och missgynnar varandra.

Det finns mycket gammal kunskap kring samodling och växelbruk som i storskalig odling sätts helt ur spel när man specialiserar sig hårt på ett fåtal grödor och kompenserar urlakning av näringsämnen i jorden med att tillföra konstgödning. I min blygsamma ekoodling bestående av 18 pallkragar blir det däremot väldigt intressant att hitta naturliga och effektiva sätt att få ut så stor skörd som möjligt.

Jag har läst på lite och baserat på vad jag odlar har jag hittat några intressanta kombinationer:

  • I lådan där jag planterat ut tomatplantorna har jag sått morötter också.
  • I potatislandet har jag satt bondbönor mellan potatisplantorna.
  • I pallkragen där ”gurkhuset” står i år har lite potatis från förra året börjat gro och jag lät den få vara kvar. Gurkhuset är ett litet miniväxthus som maken snickrat ihop och är skräddarsytt för en pallkrage. Det ger extra värme och skydd åt gurkplantorna. Och i år några potatisplantor också.
  • Jordgubbslandet har börjat breda ut sig från de två ursprungliga pallkragarna till de två bredvid också, och jag har låtit det ske. Där har jag satt gurka, brytbönor och vaxbönor som får samsas med jordgubbarna.
  • I pallkragen med den övervintrade mangolden, som är helt fantastisk i år, har jag satt vaxbönor och förkultiverade broccoliplantor. För broccolin är jag dock lite orolig. Mördarsniglarna brukar vara för jäkliga med med att äta upp den.

Så nu återstår att se vad resultatet blir av dessa odlingsförsök. Ska bli mycket spännande!

Potatisbondbönor
Bondbönorna börjar komma upp i potatislandet

Mera info: Växter som trivs/inte trivs med varandra