I våras när det kliade som värst i mina ”gröna” fingrar köpte jag två nya pallkragar och fyllde dem med jord från både kall- och varmkomposterna. Sedan sådde jag morötter, palsternacka och rödbetor och tänkte att det skulle växa som bara den. Kruxet var att i komposterna fanns det en del potatisar, eller potatisbitar, som kom med ut i pallkragarna. Och DE började växa som bara den. Bara trevligt tänkte jag först med lite potatis som ”bonus”. Men potatisen växte lite väl mycket, fastän jag var minst sagt tuff mot plantorna och klippte bort mycket av blasten.

Nu när jag grävde ur den ena pallkragen skördade jag en liten skål med rotfrukter, små pluttiga morötter och palsternackor blev det. Rödbetorna kämpade emot lite bättre och jag har kunnat skörda ganska stora sådana som använts under hösten bland annat i rödbetsrisotto. Men potatisen som bara var en liten bonusgröda fick jag en rejäl skål av. Eftersom jag skördade så sent har de kunnat växa till sig ordentligt. Särskilt en av dem är ett riktigt praktexemplar. Det blir nog bakad potatis någon dag, blev väldigt sugen på det.

Summa summarum så blev detta inte riktigt som jag tänkt mig, jag sår rotfrukter men skördar potatis. Samodling av misstag kan det väl kallas. Men en riklig skörd blev det i alla fall. 🙂

Rotfrukter blev potatis
Lite rotfrukter och mycket potatis

 

Bautapotatis
Bautapotatisen blir fin att baka!