Det är ännu inte riktigt säsong för grönsaker så vi äter fortfarande en hel del rotfrukter tillagade på olika sätt. Nu i veckan lagades det en rotfruktsgryta med falukorv. Korv är väl inte det allra nyttigaste, så det hamnar inte särskilt ofta på middagsbordet. Det finns inte heller så många ekologiska alternativ, falukorv är ett undantag. Buljongen som blev över från grytan användes sedan som bas till torsdagens goda vegetariska ärtsoppa. Mums!

 

Rotfruktsgryta

3 morötter
1 kålrot
2 palsternackor
4 potatis
2 gula lökar
falukorv
salt, hel kryddpeppar

  1. Skala alla rotfrukterna och skär i bitar. Hacka löken.
  2. Fräs löken i en stor kastrull med en klick smör. Tillsätt rotfrukterna och fräs en liten stund till.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Salta och lägg i kryddpepparkornen. Koka tills rotfrukterna är mjuka.
  4. Tärna under tiden korven och fräs i en stekpanna.
  5. Häll av största delen av kokvattnet i en burk. Spara detta och ha som bas till en god soppa.
  6. Mixa rotfrukterna med en del av kokvattnet. Låt det gärna vara lite hela bitar kvar.
  7. Tillsätt falukorven och toppa med lite persilja.

 

 

 

 

Servera med en god senap och hemlagad bostongurka om det skulle finnas hemma. Smaklig spis!