Nu är det dags att ställa om från att äta färska salladsgrönsaker till att äta rotfrukter. Varför det? Jo, det är ju mera klimatsmart att äta närproducerade rotfrukter än importerade, växthusodlade salladsgrönsaker. Nyttigare också, för näringsinnehållet i en vintertomat kan ifrågasättas. Särskilt smakrik är den oftast inte heller.

Idag blev middagen en kompromiss på lokalproducerat och importerat. Vi hittade nämligen ett recept på en rotfruktsgratäng som även innehåller sötpotatis. Sötpotatis är alltid importerad och man får hålla ögonen öppna så att den inte har åkt alltför långt för att komma hit. Detta var ett bra grundrecept på en gratäng och man kan nog vara rätt flexibel med vad man lägger i den. T.ex. skulle man nog kunna byta ut sötpotatisen mot pumpa och eventuellt lite vanlig potatis.

I grundreceptet är det vanlig grädde, men vi använde havregrädde istället. Vi serverade gratängen med lite rökt makrill till. Gott!

 

 

 

Rotfruktsfrittata

250 gram rotselleri
250 gram kålrot
500 gram sötpotatis
1 rödlök
1 kruka koriander
4 ägg
4 dl havregrädde
1 tsk sambal oelek
salt, peppar

  1. Skala och tärna rotfrukterna. Fräs dem några minuter i olivolja. Salta och peppra.
  2. Hacka koriandern och löken.
  3. Lägg rotfrukterna i en smord form tillsammans med lök och koriander.
  4. Blanda grädde, ägg och sambal oelek. Häll över rotfrukterna.
  5. Grädda ca 25 minuter i 175 grader.

Ät och njut!