Nu har jag testat ett första receptet ur Martin Johanssons nya bok. Eller nästan i alla fall, jag gjorde några små ändringar. En av mina familjemedlemmar har ett lite ljumt intresse för surdegsbröd och har hittills inte varit överförtjust i de bröd jag bakar. Men rostbröd brukar annars vara uppskattade och nu hittade jag ett recept som lät intressant. I grundreceptet är det nötter, russin och kruskakli som jag av olika skäl uteslöt. Istället lade jag till krossade linfrön och pumpafrön.

Tidsschema:
Surdegen sattes lördag kväll, degen söndag middag. Bröden bakades ut söndag kväll och nattjäste sedan för att gräddas måndag morgon. Måndagsmiddagen piffades därför upp rejält med nybakat bröd.

 

Rostbröd (2 st)

300 gram vetesurdeg
600 gram ljummet vatten
775 gram vetemjöl special
50 gram pumpafrön (kan uteslutas)
25 gram krossade linfrön (kan uteslutas)
20 g salt

  1. Blanda alla ingredienserna utom saltet i en bunke. Täck med lock och låt vila 45 minuter.
  2. Strö över saltet och vik degen in mot mitten ett par gånger. Låt vila 30 minuter.
  3. Vik degen. Vila 30 minuter. Vik degen en sista gång. Låt den sedan vila ytterligare 1-2 timmar tills degen blivit elastisk och fin.
  4. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar och forma till limpor. Lägg i smörade formar (1 1/2 liters) och strö över lite mjöl och extra frön. Täck med en handduk och låt jäsa 8-12 timmar i kylskåp.
  5. Ta fram formarna medan ugnen blir varm, 275 grader.
  6. Sänk värmen till 225 grader varmluft när formarna ställs in. Grädda 20 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader varmluft och grädda ytterligare 10 minuter.
  7. Låt svalna på galler. Skiva brödet och frys in för att kunna ta fram allt eftersom det går åt.

Dubbel sats:
2 bröd utan smaktillsats, bortsett från lite krossade linfrön som topping och 2 bröd med linfrön och pumpafrön i degen

 

 

 

Och brödet fick godkänt. Alla tyckte att det var gott!