Vegetarisk mat kan ibland få en stämpel som tråkig. Men det går faktiskt att laga god och riktigt festlig vegetarisk mat. Dagens familjemiddag bestod av rödbetsbiffar. Det kanske inte känns särskilt festligt i sig men toppat med en getostcreme blir det genast en mycket delikat måltid. Jag lagade en rejäl sats (receptet gånger tre) för att kunna göra några lunchportioner också. Och här kommer receptet.
Rödbetsbiffar med getostcreme och potatishalvor
(4 personer)
10 potatisar
olivolja
grovt havssalt
vitlök
rosmarin
500 g rödbetor
1 gul lök
2 ägg
2 msk ströbröd
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl turkisk yoghurt/creme fraiche
50 g getost
flytande honung
- Tvätta och dela potatisarna i halvor och lägg i en form.
- Blanda olivolja och pressad vitlök i en skål. Pensla potisarna med oljan. Strö på salt och rosmarin.
- Baka i 225 grader ca 25 minuter.
- Blanda yoghurt och getost i en skål. Smaka av med honung och lite salt och peppar.
- Skala rödbetor och lök och riv grovt. Låt rinna av lite. Blanda med ägg, ströbröd, salt och peppar.
- Lägg små klickar av rödbetssmeten i stekpannan och stek biffarna ungefär 2 minuter på varje sida. Om smeten inte håller ihop kan man behöva blanda i ett ägg och/eller lite mera ströbröd.
- Lägg en rejäl klick getostcreme på varje biff. Toppa med lite rosmarin.
Smaklig spis!