Många bloggare jag följer är entusiastiska plastbantare. Jag håller verkligen med om att plast, om den görs av fossil råvara, är ett stort problem. Samtidigt är plast ett väldigt användbart material, särskilt till förvaring. Förr hade jag mycket plastgrejor som jag använde vid tillagning och förvaring av mat. Nu har jag till att börja med slutat med att köpa hem plastprodukter. Enda undantaget är plastpåsar som jag fortfarande tycker är svåra att undvara när jag fryser in bröd. Men nu finns det påsar gjorde av sockerrör som jag köper. När jag fryser in matrester gör jag det huvudsakligen i glas- eller metallburkar. Jag har fortfarande kvar några enstaka plastburkar som fortfarande är fräscha och som jag använder. Men så fort burkarna börjar åldras så slänger jag dem och det kommer inte hem några nya. Jag skulle heller aldrig värma mat i plastburkar.

Det jag inte tycker är motiverat är att rensa ut fungerande plastprodukter för att ersätta med produkter i andra material. Åker något ut så är det för att det är dags. Till exempel har alla skärbrädor i plast fasats ut och nu är det trä som gäller. Något som fortfarande finns kvar i lådan är påsklämmorna i plast. Det är absolut inget fel på dem och de kommer aldrig i kontakt med maten. Så länge de håller kommer de få finnas kvar. Den dagen det inte finns några hela klämmor kvar kommer det inhandlas nya av metall. Men det lär nog dröja ett tag.

Min poäng är att inte rensa ut användbara saker bara för att de är gjorda av plast. Det är ju ett onödigt slöseri!

Plastbanta
Påsklämmorna av plast får hänga med ett tag till