Första rycket med att rensa bland alla prylar var att städa matkällaren. Det är väldigt praktiskt att ha ett utrymme i källaren för att förvara mat och dryck, diverse burkar och alla skrymmande husgeråd som inte används så ofta. Där står slow cocker, hushållsassistent, glassmaskin, bakbord mm. För förvaring av livmedel så funkar det för sådant som kan förvaras i rumstemperatur eller något svalare. Temperaturen där inne ligger mellan 10-12 grader på vintern och upp mot 16 grader på sommaren. Idealiskt för vin och vitlök bland annat.

Tendensen blir dock att väldigt mycket samlas där. Tomglas och och en förfärlig massa plast- och glasburkar. Nu rensade vi ut en del udda grejor som skänks till loppis, de sista plastburkarna och även en hel del glasburkar som får gå till återvinningen. Nu använder vi nästan uteslutande metall- och glasburkar för att förvara mat. Till matlådor har jag hittat favoritburkarna på IKEA. Det är glaslådor, som tål både mikro och ugn, med tillhörande plastlock . Plastlocket är en liten kompromiss. Det är väldigt praktiskt med ett tätt lock när man ska transportera soppor och annan mer eller mindre flytande mat mellan hemmet och kontoret. Eftersom locken aldrig körs i mikron så hoppas jag att de håller hyfsat länge. I övrigt använder jag mycket vanliga glasburkar med metallock, klassiska konservburkar med gummiring och flaskor med patentkork som blivit lite på modet igen. De är praktiska och också väldigt fina tycker jag.

Nu gäller det att behålla struktur och ordning och reda. Men det är ju så mycket lättare när det är lagom mycket saker och var sak har sin plats. Just nu är det rena njutningen att gå ner där och hämta eller lämna saker.

Matkällare
Ordning och reda i matkällaren

 

Glasburkar
Glasburkar för maten