Eftersom jag spenderar rätt mycket tid på bussar konsumerar jag en hel del böcker. Även stunden innan jag släcker lampan på kvällen brukar jag ägna åt att läsa några kapitel. Sedan jag för några år sedan lyckades omvända mig själv från att älska känslan av att bläddra i tryckta böcker till att verkligen uppskatta e-böcker har jag konsumerat en ansenlig mängd e-böcker. De allra flesta lånar jag från biblioteket. Ja det vill säga, i början funkade det att låna från ett bibliotek. Då kunde man låna 5 böcker i veckan, en mycket generös kvot. Men i takt med att det blivit populärare att läsa e-böcker och kostnaden för biblioteken per lån är orimligt mycket högre för e-böcker än för tryckta böcker så har ransonen krympt radikalt. Idag har de flesta bibliotek en kvot på 2-4 böcker i månaden och låntagare. Det innebär att jag som periodvis läser 4-8 böcker i månaden behöver låna från flera bibliotek, det lokala + stadsbiblioteken i Lund och Malmö.

Biblioteken försöker på olika sätt hålla nere kostnaden för e-böckerna. Den enkla lösningen har varit att begränsa utlåningen, men nu börjar man också söka andra leverantörer och/eller begränsa urvalet av böcker. Tidigare har Elib i princip haft en monopolställning och dikterat villkoren. Det är uppenbart att varken förlagen eller biblioteken uppskattar eller vill vara med i utvecklingen som pågår nu. Man kämpar för att bevara de gamla systemen som baseras på det tryckta ordet. Musik- och filmindustrin har redan gått igenom samma stålbad och kämpat mot den nya tekniken som möjliggjort att enkelt dela digitala medier, både på lagliga och olagliga sätt. Tack vare nedladdningstjänster som Netflix och Spotify kan man idag till en rimlig kostnad ladda film och musik för att njuta av. För böcker är det mera komplext eftersom utlåning av böcker enligt kutym ska vara gratis. Men jag hade gärna betalat en slant för att ha full tillgång till hela bibliotekets utbud och kunna läsa lite Hjalmar Bergman på morgonen och lite Fredrik Backman på kvällen.

Och jag gillar verkligen tjänster som Netflix och Spotify! Men när kommer Bookify?

E-böcker